Followers

Detail about jangkitan penyakit

Wednesday, June 3, 2009


1st thing, makaseh pd sume yg sudi dan sabo bce post2 aku yg pjg, xreti ar nk bg ringkas. there's few ppl requested for details bab jangkitan penyakit...so aku try la xplain sejelas mgkn.....

1. Wajib ats umat Islam percaya dan yakin hnya Allah b'kuasa bg mnfaat dan mudharat, xde yg dpt bg mnfaat dan mudharat selain Allah. Refer Al-An'aam ayat 17:

Dan jika Allah menimpakan sesuatu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.



Penyakit adlah mudharat, pening kpala ke, demam, sakit gigi, heart attack...ni sume mudharat. Main bola terseliuh kaki….tu mudharat pd kaki, xleh nk jln. Kite gaduh d skolah, darah kpala…tu mudharat. Sume jnis mudharat ni hnya Allah berkuasa timpakan ats kite tp ia dtg lazimnya dgn bersebab.



Sakit kpala...mgkn disebabkan stress atau cuaca yg panas terik atau perut kosong pas2 msuk angin dlm perut then Allah uji kite dgn kemudharatan di kpala which known as pening kpala. Bergaduh d skolah, kna tumbuk kna sepak lalu bengkak muka, retak rusuk….kemudharatan pd bdn itu, effect die atau kesannya…ni drpd Allah tp bersebab dgn pukulan yg kita trima. dgn sbb tumbukan atau sepak tsb, Allah izinkan mudharat pd bdn kite. Bkn mamat tu yg bg mudharat tp Allah. Tumbukan mamat tu skada sbb aje yg xdpt memberi kesan melainkan dgn izin Allah.



Same gak dlm bab manfaat….hnya Allah b'kuasa bg manfaat dan xde yg dpt bg manfaat kecuali Allah, tp manfaat Allah dtg lazimnya dgn sbb. Dua org yg menderita skit yg sama tp mgkn berbeza kaedah penyembuhan. Ada org yg skit kpala, mkn panadol 4-6 biji xbaik lg, tampal koyok pon xlega lg, sapu mnyk cap kapak still skit kpala lg, bla dipicit2 kpala, Allah bg ilang skit tu. Ade yg ckup skada mkn panadol dah ilang skit kpala, ada yg kna apply 2-3 method bru Allah bg ilang skit kpala. Bila kena ubat dgn penyakitnya maka sembuhlah dgn izin Allah. Means bkn ubat atau method yg ade kuasa penyembuhan tp Allah, hnya Allah b’kuasa bg sembuh.



Dari Jabir ra dari Rasulullah saw sabdanya:“ Setiap penyakit ada ubatnya. Apabila tepat ubat suatu penyakit, tentu penyakit itu sembuh dengan izin Allah ‘Azza wa jalla.” Riwayat Muslim



manfaat tsb, ilangnya mudharat dr tubuh kita….hnya Allah b'kuasa melakukannya tp Allah berikan dgn sbb2 yg tertentu dan sbb2 ini sedikitpun xbermanfaat tanpa izin Allah. kerana itu perlu stiap umat islam jelas, bkn panadol yg ilangkan skit kpala tp Allah yg ilangkan skit kpala, panadol tu skada ubat yg kita ikhtiar dgn khasiat yg ade pd panadol tsb. bkn ubat yg menyembuhkan penyakit tp Allah yg berkuasa sembuhkan penyakit, ubat skada satu sbb atau ikhtiar yg xmempunyai kuasa tuk memberi kesembuhan. Kita amik ubat dr specialist ke atau klinik kampung atau just berubat dgn air Fatihah, ini sume skada satu kaedah pengubatan di mana kesembuhannya hnya pd Allah, bla Allah izinkan. Bla skit kpala kita mkn panadol, kita sapu koyok di kpala, kita sapu mnyk cap kapak di kpala….kita berikhtiar merawat dgn khasiat yg ade pd ubat2 tsb – kesembuhannya hnya bla Allah izin. Kita picit kpala urut kpala yg skit, kita guna kaedah urutan tuk melancarkan aliran darah, tuk buang angin2 dlm kpala…kesembuhannya bla Allah izinkan. Berubat dgn membaca Al-Fatihah, surah Al-Fatihah juga adalah ubat d mana dgn sbb membacanya, Allah brikan kesembuhan.



2. Islam adalah agama yg menggalakkan umatnya berusaha dan berikhtiar di dalam hidup, then kita berserah pd Allah. Jgn semata-mata berharap dan menyerah diri kepada Allah. Surah Asy-Syua’raa’ ayat 79-80

Dan Tuhanku, Yang Dia memberi makan dan minum kepadaku, dan apabila aku sakit, Dialah Yang menyembuhkan aku



Mmg hanya Allah yg berkuasa bg mudharat dan penyakit, hnya Allah jua berkuasa ilangkan mudharat dan penyakit tp kita diperintah tuk berusaha berikhtiar merawat penyakit. Dlm satu riwayat Ahmad, hadits Usamah bin Syarik:

Orang desa datang kepada Nabi saw dan bertanya: Ya Rasulullah saw, apakah kami harus berubat? Rasulullah menjawab: Ya, hai hamba Allah, berubatlah kamu sekalian sebab Allah Azza wa Jalla tidak meletakkan satu penyakit kecuali Dia tempatkan juga ubat penawarnya kecuali satu penyakit (yakni) penyakit tua (nyanyuk/pikun)



Ade stgh org phm, klu dh Allah yg bg penyakit dan sembuhkan penyakit, apsal kite kna susah payah g berubat….abih beribu tuk byr kos perubatan, doa je la kt Allah bg sembuh. ni phm yg slh….mmg hnya Allah b'kuasa bg sembuh tp kesembuhan Allah itu lazimnya Allah turunkan dgn sbb usaha manusia. klu mnusia xikhtiar berubat pun, mmg Allah b'kuasa bg sembuh tp sunnah atau peraturan yg lazim Allah berikan pd umat Muhammad, kite kna usaha, doa pdNya, tawakkal pdNya.


cth yg len...hnya Allah yg bg rezeki, xde yg dpt bg rezeki selain Allah. klu demikian, knp tidak kita just goyang kaki d umah dan berdoa pd Allah supaya diberikan rezeki? mmg Allah b'kuasa bg rezeki pd kita walaupon kita just goyang kaki d umah tp sunnah/ketetapan ini Allah xberikan kpd umat Muhammad. Sunnah yg Allah tetapkan ke atas umat Muhammad….rezeki xturun dr langit. Kita kna usaha then dgn sbb itu, Allah berikan rezeki.



Kaedah pemberian rezeki sbgmana diberikan kpd Maryam ibu Nabi Isa, xdiberikan pd umat Muhammad. Disebut dlm tafsir Ibnu Katsier, Maryam yg spjg hidupnya mengabdikan diri kpd Allah dilimpahkan rezeki hingga takjub Nabi Zakaria ttg hal tsb…diberikan buah-buahan yg hnya keluar di musim panas kpd Maryam sdg ketika itu musim sejuk, diberikan buah-buahan yg kuar di musim sejuk kpd Maryam sdg ketika itu musim panas (refer Ali Imran ayat 37)…..ini suatu hal yg diluar adat kebiasaan mnusia. Rezeki yg diturunkan dr langit kpd umat Nabi Isa xdiberikan kpd umat Muhammad (refer Al-Maidah ayat 112-115). Allah b'kuasa bg kemenangan kpd Rasulullah dlm stiap peperangan malah tanpa peperangan pon, Allah mampu binasakan golongan yg kafir namun ttp Allah menyuruh Rasulullah dan umat Islam berusaha melengkapkan diri dgn segala kekuatan dan kemahiran berperang, mesti persiapkan diri sebaik mungkin dan bkn hnya berdoa pd Allah.



ini yg dpt aku respon ttg jangkitan penyakit, bahawa penyakit tu sememangnya xberjangkit, penyakit xdpt berpindah dr satu jasad ke jasad yg lain lalu memudharatkan the next person. penyakit tu adlh mudharat yg Allah timpakan ke ats mnusia, tp ia dtg dgn bersebab dan sbb ini hanya skada satu sbb yg xkan memberi kesan tanpa izin Allah. Kite g ziarah org skit, penyakit dia xkan dpt berpindah pd kita, penyakit tu xkan dpt memudharatkan kite tp kita diperintah berikhtiar menjaga dan mencegah dr penyakit tsb….klu kite ziarah org yg btuk tb, kite kna pkai mask, spaya jgn disebabkan kuman yg tersebar dr batuk si pesakit dpt memudharatkan kite dgn izin Allah.



3. Ttg hadis larangan msuk ke kawasan dilanda taun….Taun atau berlakunya sesuatu wabak penyakit adlh bala yg Allah timpakan ke atas sesuatu kaum dan bala ini ditimpakan ke ats org yg soleh dan org yg berbuat maksiat…but still bkn sume org yg kna. Ada yg kna ada yg xkena. Wabak influenza yg tersebar di satu2 kawasan, ada yg kna ada yg slamat. Hadis ttg larangan msuk ke kawasan yg terkena penyakit taun bknlah menunjukkan ttg jangkitan penyakit tp adlh precaution dlm mencegah penyakit.

Dan cth yg plg jelas bg aku, doktor2 dan nurse2 yg hari2 merawat pelbagai jenis penyakit, berdepan bersentuhan berkomunikasi dgn pelbagai pesakit….mereka ttp sht dan dpt meneruskan tugas harian tanpa terkesan dgn penyakit2 yg ade di spital tu.



Refer kitab Aqidah Ahli Sunnah wal Jamaah oleh Dr Ahmad Farid, cetakan Maktabah Fayyadh pd Bab Larangan I’tiqad ttg jangkitan penyakit dan tathayyur (ramalan)


CONCLUSION


1. Penyakit mmg xberjangkit. ini jelas dinyatakan syara' dgn dalil yg qath'ie, wajib kita beriman dgnnya. Makna penyakit xberjangkit - iaitulah sesuatu penyakit itu xdpt berpindah dr satu jasad ke jasad yg lainnya lalu memudharatkan jasad yg kedua. Penyakit adalah mudharat yg Allah uji pd manusia dan hanya Allah berkuasa menimpakannya dan menghilangkannya.



2. Memang Allah yg memberikan mudharat/penyakit tp kemudharatan ini lazimnya datang dgn sebab. Hadis ttg larangan msuk ke kawasan yg ditimpa penyakit taun dan larangan kluar dr kawasan penyakit taun bkn menunjukkan pd jangkitan ttp merujuk pd langkah pencegahan, mengambil kira sbb2 yg boleh menyebabkan kita ditimpa mudharat dgn izin Allah.



2.1 Klu kita syer tuala/personal belonging ngan org yg sakit kulit, then kita pon dgn izin Allah menderita skit kulit...ini bersebab kita gunakan tuala si pesakit yg dh kena ngan kuman/virus penyakit tsb lalu kuman yg ada di tuala tu dgn izin Allah membuatkan kita turut skit kulit. Kite ziarah org yg btuk kring tp kita xpkai mask...udara yg tercemar dgn kuman kesan dr batuk si pesakit dgn izin Allah dpt memudharatkan kita. Ini bkn jangkitan jangkitan....penyakit tu xberpindah dr satu jasad ke satu jasad dan sememangnya ia xmampu berpindah tp environment yg xsehat, unawareness kita pd pencemaran environment yg berlaku menyebabkan kita turut ditimpa mudharat yg sama dgn izin Allah.



2.2 Bukti yg jelas, doktor2 dan nurse yg merawat penyakit2 yg dianggap jangkitan ini (taun, influenza dll), doktor2 dan nurse yg merawat pesakit2 yg dikuarantin....ttp mereka sehat dan mampu bertugas saban hari tanpa terkesan sedikitpun dgn penyakit2 ini. Ini membuktikan penyakit xberjangkit tp langkah pencegahan yg kurang, mengabaikan sbb atau mengapa atau bagaimana seseorang itu boleh menghidap sekian2 penyakit, faktor kebersihan, pencemaran udara atau persekitaran dan sebagainya.



Pk2 la.....

11 comments:

crazerx June 3, 2009 at 8:17 PM  

salamullahi'alaik..
thx for the explanation..

skarang baru btol2 paham apa yg ingin disampaikan..

"Dan jika Allah menimpakan sesuatu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang menghilangkannya melainkan Dia sendiri. Dan jika Dia mendatangkan kebaikan kepadamu, maka Dia Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu. " al-an'am:17

conclusion: Segala-gala yang berlaku adalah diatas kehendak ALLAH SWT. DIA yang memberi penyakit, dan DIA juga yg menyembuhkan penyakit..

sebagai hambanya, kita cuma mampu untuk berdoa, usaha, ikhtiar n tawakal..

itu konklusi saya..

anyhow, kita sume kene refer kembalik the most basic things in life. Al-Quran n Hadith..


thx for the info..



p/s: penulisan yg sederhana tetapi mudah difahami.. keep up ur good work.

lebih mudah utk diterima akal yg berfungsi seperti saya..


May Allah Bless..

crazerx

anakpolis June 3, 2009 at 10:34 PM  

salam bro~

aku selalu je bace blog ko ni kalo ko update..naiklah rangking ko kat blog aku..aku tahu ko hapdet..hehhee

aku bkn nk komen ape bro..juz ape yang ko ckp tu mmg btol..support la 100%..

benar!!tiada jangkitan penyakit melainkan dengan izin ALLAH..malah apa jua tidak akan berlaku tanpa izin ALLAH..

bagi orang2 yang mudah nampak dan faham..ko punye explaination mudah la faham tapi yang kurang fhm..mungkin mereka akan berasa keliru..

aikk??dah penyakit wabak tu bkn berjangkit?dah penyakit selsema babi bkn merebak?org xpggil berjangkit ke tuh??

kat sini,kita as human dan contohlah macam aku as future doktor..tlg doa2kan aku..menggunakan istilah ini sbagai jalan untuk memudahkan kefahaman masyarakat terhadap penyakit..yang mana berjangkit dan yang mana xberjangkit..tapi hakikatnya kita kena faham..semuanya dari ALLAH..

aku bagi contoh lagi..tetibe lapar..makan nasi..kenyang pastu..kalau orang yg kurang fhm,mereka akn kata nasi mengenyangkan mereka tapi sebenarnya ALLAH yang mengeyangkan kita..asbabnya adalah nasi..semua yg berlaku didunia adalah asbab..sebab kepada berlakunya sesuatu tapi hakikatnya..ALLAH yang berkuasa dlm segala2nya..mcm ayat quran si crazerx ckp tuh..

perbahasan ilmu aqidah dan tauhid amat2 luas..kdg2 xterlampau oleh akal kita..ilmu ALLAH yg luas..hanya ALLAH yg memberikan ilmuNYA kepada siapa yg dikhendakiNYA..mcm ko dpt ilmu dari ALLAH..kagum aku dgn ko bro~ko blh hafal ayat2 quran dan hadis..bagus2~ :)

oh ye,bab hadis yang Rasulullah SAW xbagi kuar jika kita kena wabak dan xblh masuk kawasan wabak itu juga adalah bukti menunjukkan pengamalan kuarantin dalam mengawal penyakit..cbe tgk btol2..sama je cara Rasulullah suruh dengan arahan WHO..ini menunjukkan islam tidak menolak sains malah selari dengan sains..dan sains itu sendiri mengikut ISLAM..panduan ilmu sains terbesar adalah Quran itu sendiri..banyak ilmu2 Quran menerangkan sains dan masih berjuta lagi tidak dikaji..insyaALLAH pasni ko plak..aminn..

beres bro..teruskan karya2 yang membuka minda dan menghapuskan salah faham terhadap islam sendiri.. :)

chipsey June 3, 2009 at 11:35 PM  

tuk crazerx dan anak polis
hey...walaupon aku xprnh jmpa korang, tp aku mmg ske ngan korang...sikap xmendabik dada ats ilmu yg kita blaja, sikap berusaha cari kbnrn ilmu dan tunduk pd ketetapan syara'...walaupon korang bdk medik tp ilmu agama ttp korang maintain...bkn sume org ade sifat nih.

hope someday we can meet. aku teringin nk buat membe ngan u guys.

and...ya..hadis taun tu mmg dalil ttg kuarantin. Semoga Allah berkati kita sume, Allah limpahkan rahmatNya ats kite sume...chill

crazerx June 4, 2009 at 12:42 AM  

teringat satu kisah sewaktu di hospital dulu..

terjumpa seorg patient yg diserang gangguan makhluk halus.. and bila masok bilik rawatan.. doctor islam yg paham keadaan sebenar tu terpakse diagnosedkan die as schizophernia.

bende ni berlaku sbb in medical terms xde penyakit yg digelar 'gangguan makhluk halus'..

kesian plak tgk patient tu..

[respons utk anak polis psl istilah utk memudahkan pemahaman masyarakat.. ^_^]

dan itu.. mmg hakikat sistem perubatan kita masa kini.. even pegi hospital tawakal pon.. result sama akan diperolehi..

kalo nak dpt beza sket.. sila la pergi ke Darul Syifa' or jumpe tok2 bomoh.. hehe.. sure dpt jawapan yg unik2.. hehe

Moga dipermudahkan urusan utk kita semua dalam jalan menjadi doktor yang murabbi..

insya'Allah..

utk echipsey..
i feel honour to be ur friend.
ukhwah fiislam..

May Allah bless..

crazerx.

inas June 4, 2009 at 8:39 AM  

dear echipsey,

nnti tolong cite bab nape umat Muhammad kena berusaha dulu br diberikan pertolongan oleh Allah?

(cam pelik tak soklan nih..?)

alyaa229 June 4, 2009 at 10:15 AM  

sorii liya x fhm lagi the title of ds entries.but,it's ok..i will come here again nx time yerkk..
sekadar nak tmbahkan komen jee..
thxx singgah..tp,asenyee...did i have evr visit ur blog?? i though...absolutely no..anyway,it's ok..
keep writing such of our islam warriors yeah??
salam ukhuwah fillah jgkk..
salam alaik

chipsey June 4, 2009 at 2:45 PM  

tuk alyaa229

sis, awk kna bce bab iman dulu, ade 3part sume then bru msuk bab detail ttg jangkitan penyakit. topik ni tough sket bg sy dan sy xdpt nk summarise gitu2 je...hehe..sbb tu jd pjg berjela nih...enjoy ur reading..moga manfaat

inas June 6, 2009 at 9:02 AM  

rite.... i'm fulled of infomation!

aira syahirah June 7, 2009 at 7:31 AM  

salam.. chipsey, mna chatbox??
dh x de kew??
hehehehe.. sis nk komen x leyh dh..
nk tgal psan pn x leyh dh..
hahahaha
neway post tentag explaination tentag detail nie, hehehehe sgt bgus la dik..
sbb rmai orag ingt bla sakit mknanya Allah x syg.. Allah x adil..
tp sbenarnya Allah bg 2 nk uji.. nk tnjuk apa mudharat nya..
hurm.. bgus la adk bla bg info2 cm nie...
byak pengetahuan adk dpat yeh n adk ade yeh...
tp chipseyh memag pagkat adk kn??
hahahaah ^_^ take care k.. n bt la trip kt blog akak lg.. :)

Hamra June 9, 2009 at 9:53 PM  

SalamuLLAHI alaik.

Akhirnya, blh faham juga. Thanks for this sharing. Baru tersedar dari dunia sains dan istilah penyakit berjangkit itu. Sebelum ni tak baca part konklusi, baca ayat2 atas krg faham sket. Konklusinya, virus atau apa shj kuman yg akan menyebarkan penyakit itu hnya akan memudharatkan si penerimanya bila mana ALLAH mengkehendaki. Maka semuanya terserah pd ALLAH juga selepas usaha kita cuba menghidarinya. Bgitu kan?

Sempena dgn kewujudan kes swine flu di tahrir, elok sgt la artikel ni difahami smula.. hurm, rasa cam nk copy la plak. Boleh x? Nk buh kat yahoo group kot.. insyaALLAH sy sertakan link blog ni skali..

chipsey June 10, 2009 at 3:54 AM  

tuk Hamra...

copy je, xyah mntk izin. mana2 en3 sy yg len pon klu awk nk copy, i'm glad coz klu ianya bermanfaat pd ramai org, mudah2an byk la Allah bg ganjaran ky sy, kt awk n kt sume org yg menyampaikan kbenaran agama..

moga Allah berkati kite sume

tetamu

About This Blog

Lorem Ipsum

aku suka ikan2 nih..bg mkn sat, klik ja dlm akuarium tu

monyet aku

dolphin aku

  © Free Blogger Templates Nightingale by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP